Събудих се от кукуригането на петел,но нямах спомен как се бях озовал в стаята и на това легло! Сигурно бях заспал на масата и баба или татко ме бяха пренесли тук.Снощи вуйчо говореше за предстоящата жетва,а баба каза че вече е приготвила „сърповете и паламарките“ /пак нови думи,на които не знаех значението/. Станах и както бях бос и по фанелка излязох на двора! Татко се бръснеше до кладенеца а вуйчо се занимаваше с Дорчо и кабриолета,щеше да закара баща ми на гарата! Баба и вуйна пък бяха в градината и правеха нещо,после вуйна изнесе цяла кофа с домати и краставици,а баба продължаваше да скуби тревички както правеше майка с градинката пред къщи! После баба дойде и ме сложи на „кукуто“и аз си свърших „работата“.После ме изми и облече с други дрешки.Видях,че муцуната на Дорчо пак беше пъхната в торбата и той сладко хрупаше порцията си зоп!Татко се беше обръснал и прибираше инструментите си в малката чантичка.Баба изнесе куфара,в който видях че слага буркани овити с вестник и други неща,после изнесе и мрежата която беше също много издута!Татко дойде при мен,клекна и ме прегърна.
„Да слушаш и да не правиш белички,моето момче“!Целуна ме и тръгна към кабриолета,а аз се хванах за полата на баба и тихо преглъщах напиращите сълзи! Кабриолета излезе през портата и вуйна я затвори,после се вслушвах в затихващия звън на звънчетата и си представях как Дорчо припка по равния път и отнася татко към голямата река с белите кораби…Знаех,че той беше нужен на мама и малката ми сестричка и се усмихнах! Баба ми каза,че утре започва жетвата а после ще вършеят с „диканята“ и ще ме возят на нея! „Пак нова дума–ди-ка-ня“/повторих аз на срички,колко ли още нови думи ще науча?
Разхождах се из двора и любопитно се вглеждах във всичко,което ме заобикаляше не пропуснах да видя кафеза със зайците,които кротка си гризяха тревички и други зеленчуци. Но най много се радвах,че много бързо станахме приятели със Шарко и той не ме лаеше и даже ме „близна“ по лицето.Имах проблем с големия шарен петел,който ме гонеше и се опитваше да ме кълве но аз го прогоних с пръчката! Някак си много бързо свиквах с новите предизвикателства,които ми поднасяше живота на село!
Братовчед ми се беше събудил и ме викаше да ми покаже нещо,а баба му се караше че първо трябва да закусим!
След закуската с мекичета намазани със сладко,бати Стефко ме заведе в плевнята и ми показа една машина,която нарече „веялка“и ми каза че с нея ще се чисти сламата от зърното! Нищо не разбрах,но запомних още една нова дума–„ве-ял-ка“! Към обяд вуйчо се прибра и каза,че татко се е качил на влака и пътува към дома!Донесе ни разни лакомства и ние с братовчеда ги изядохме с удоволствие,после ходихме да напоим воловете на голямото корито на чешмата в края на селото! Там имаше и други момчета с които ме запозна бати Стефко.Ставаше ми все по-интересно,а ми предстояха още приключения и забавни истории…

Следва…

/ Божидар Боксев/

Facebook Comments