Руски граждани търсят безплатен дом в България, който да получат срещу стопанисване. Практиката за отдаване на къщи без наем съществува у нас през последните две години, като вече набира популярност и сред руснаците.

„Чужденците могат ли да разчитат на това решение? От Русия съм и от дълго време мечтая да живея в България“, пита в групата „Имот под наем БЕЗ наем“ във Facebook Алексей Илин. Сънародничката му Таша също търси жилище без наем у нас, за което обещава да се грижи. 54-годишната жена планува да се засели в България със съпруга си веднага щом намери подходяща къща чрез „Имот под наем БЕЗ наем“.

Част от 30 250 участници в групата са категорично против чужденци да заселват празни селски къщи, отбелязва Монитор.

„За мен не е правилно да насърчаваме населването на българските села с хора от други националности“, споделя една от участничките. „Струва ми се страхотна идея. Чужденците в много случаи се интегрират доста добре в нашите села, също така вливат пари в икономиката. По-добре някой да се грижи за имота, вместо да пустее“, контрира друга участничка.

Целта на инициативата „Имот под наем БЕЗ наем“ е да възроди обезлюдените села чрез предоставяне на къща без заплащане, само срещу поддръжка на имота. Идеята се ражда точно преди 2 години и досега чрез нея безплатен дом са намерили 101 семейства. За това време 867 предлагащи и търсещи имоти са се включили в инициативата. Сред тях са както пенсионери, решили да изживеят старините си на село, така и млади семейства. Някои от новодомците са емигранти, които търсят имот за лятната си ваканция, когато се завръщат в България.

 

Facebook Comments