Деспред 600х100
credobonum.bg

Когато купуваме вода в пластмасова бутилка

Какво знаете за това как да купувате вода в пластмасова бутилка. По-скоро сте чували, че трябва дъното на бутилката да е нормално. Но това не е достатъчно, за да защитите своето здраве.Пластмасовите бутилки винаги имат на етикета информация от какъв тип пластмаса са изработени. Именно тази информация е много важна. В края на крайщата всяка пластмаса отделя в съдържимото на бутилката химикали с различна степен на опасност.

Всяка бутилка съдържа едно от тези обозначения.

Ето какво означават надписите:

PET или PETE
Това са еднократни бутилки, които могат да отделят тежки метали и вещества, влияещи на хормоналния баланс на човека.
PET – това е най-често използвата пластмаса на света. Важно е да се помни, че е за еднократна употреба. Ако си наливате в такива бутилки вода често, подгответе се, че в организма ви могат да попаднат алкални елементи и по-голямо количество бактерии, които обожават PET.

HDP или HDPE
Това е много добра пластмаса, която на практика не отделя никакви вредни вещества. Експертите препоръчват, ако е възможно, да купувате вода именно в такива бутилки. И са безопасни, и от екологична гледна точка са нормални, тъй като почти цялата пластмаса се преработва. Това е твърд тип пластмаса, която най-често се използва за съхраняване на мляко, играчки, измиващи средства и някои пластмасови пакети.

PVC или V
Изделията от този тип материал отделят не по-малко от два опасни химикала. И двата оказват влияние на хормоналния баланс.
Това е мека и гъвкава пластмаса, която се използва за съхраняване на растително масло и детски играчки. От него правят блистерните опаковки за многобройни потребителски стоки. Използва се за обвивка на компютърни кабели. От него правят пластмасовите тръби и детайли за санитарната техника.  PVC е относително устойчив на преките слънчеви лъчи и времето и затова от него правят рамки за прозорци и градински маркучи. Експертите препоръчват да се въздържаме от покупката на изделия от такъв материал, ако можем да намерим алтернатива.

Източник: http://budnaera.com/201503/1506021135.html

 


Сайт за училище
Реклама за партньори