Деспред 600х100
credobonum.bg

Как да засадим зеленчуци и цветя с техниката „лазаня”?

Този екологичен метод е създаден от американска пенсионерка, която я лансира по света с рекламното мото: Няма копаене. Няма оране. Няма плевене. Няма майтап!

Мила Иванова

Всеки знае какво представлява лазанята – италианското блюдо от тестени кори, между които сосът болонез се редува с бешамел, без да забравяте кашкавала. Идеята за редуване на различни пластове с растителни и органични отпадъци с цел рециклирането им в почва за отглеждане на зеленчуци и цветя лежи в основата на т.нар. лазаня градинарство (lasagna gardening), както го наричат в САЩ, където то се е появило за първи път. Този метод бързо става популярен, а и модерен от двете страни на Атлантика. От една страна, получавате реколта от изоставени, неплодородни и каменисти почви, като използвате всички зелени остатъци от домакинството и двора. Можете да преобразите терасата си и бетонния градски покрив в цветуща градина, защото „лазанята” не е придирчива и търпи всякаква подложка. От друга страна, спестявате си тежката земеделска работа, направо захвърляте лопатата, достатъчно е да трупате пласт след пласт и да садите…

Методът „лазаня” е измислен и създаден от американката Патриша Ланца през 90-те години на миналия век и е въплъщение на прословутата задокеанска предприемчивост и изкуството да правиш от нея пари. Ето накратко успешната история на една обикновена домакиня, майка на 7 деца, която след пенсионирането си се оттеглила в къща в планината Катскил (щата Ню Йорк), като искала да си направи хубава градина. Но почвата, премесена със скали и глина, не се поддавала на обработка и дори счупила малкото й тракторче. „Аз открих как природата и без помощта на трактор може да накара растенията да покълнат, използвайки само пластове листа и други растителни отпадъци, които падат върху почвата и се разлагат…” – разказва за простичкото си откритие пенсионерката.

Така предприемчивата дама

решила да възпроизведе природата в градината си

Най-напред разхвърляла върху почвата картони и вестници, за да задуши плевелите, след това нахвърляла върху тях пласт трева от окосената ливада, мъртви листа, слама и накрая конски тор. Всичко това тя покрила с торф. Купът се издигнал на близо метър височина! Но в течение на няколко седмици той започнал да сляга и когато стигнал 30 см, Патриша засадила зеленчуци. Голяма била изненадата й, когато видяла как бързо растат културите, без плевели и с малко напояване.

Така се ражда градината лазаня, която тя нарича “lasagna bed” (легло лазаня) . След това Патриша Ланца (днес на 81 г.) публикува няколко книги за метода си, продадени в над един милион екземпляри в целия свят… Рекламното лого на метода удря точно в целта: Няма копаене. Няма оране. Няма плевене. Няма майтап! –

За да обобщим, ще кажем, че съществуват десетки начина за създаване на благоприятна за растенията почва, така както съществуват различни рецепти за лазаня. Но основният принцип е следният: редуване на зелени остатъци (прясно окосена трева, плевели, остатъци от кухнята…) и на кафяви остатъци (начупени клонки, картони, сухи треви, слама, мъртви листа).

Предлагаме ви един изпитан начин за приготвяне на „легло лазаня”:

Преди да започнете изграждането, трябва да съберете и да складирате всички ингредиенти.

1. Ако лазанята ще бъде върху тревен терен, окосете плевелите, като се постараете да ги разпръснете по цялата повърхност.

2. Покрийте почвата с картони, без печатни надписи или тиксо. Някои слагат пластове вестници, но картоните са по-подходящи – те възпрепятстват растежа на плевелите и благоприятстват появата на земни червеи, които обичат целулозата.

3. След това започнете да редувате последователно пластове с кафяви отпадъци – сухи и богати на въглерод, със зелени отпадъци – влажни и богати на азот. Принципът е като при компостирането – балансирано смесване на двата типа отпадъци, за да се получи бързо разлагане. Трябва да получите минимална дебелина от 20 сантиметра. Най-грубите отпадъци от типа на начупени клонки се разполагат по-скоро отдолу на лазанята, а по-фините – отгоре. Важно е добре да намокряте леглото по време на монтажа, така че масата да бъде добре навлажнена в началото.„

Примери за отпадъци, богати на въглерод: суха трева, мъртви листа, окастрен плет (без иглолистни), начупени клонки, вестници, слама, дървени стърготини.

Примери за отпадъци, богати на азот: прясно окосена трева, плевели, остатъци от зеленчуци, (без чесън и цитруси) и зрели плодове. Копривата и черният оман са много полезни за целта, защото подобряват новата почна. Дори се препоръчва финалният пласт да бъде от коприва.

Внимание! Леглото трябва да бъде с малко по-дебели краища. При всички случаи да се избягва фигурата готическа катедрала, с повече ингредиенти в центъра. Повърхността трябва да бъде гладка и малко хлътнала в центъра. Така ще улесните напояването.

4. Посипете с пласт от тор или торф с дебелина 10 см, с което ще завършите монтажа. При този последен слой краищата трябва да бъдат малко по-високи от центъра, за да може водата да се стича към центъра, а не навън. Греблото ще улесни тази процедура.

5. Поливайте, поливайте и накрая… пак поливайте! Почвата трябва да бъде напоена. Водата ще ускори развитието на бактериите и оттам – на разлагането.-

6. Ако сте направили всичко дотук, то моментът за засаждането е дошъл. На лазанята не се хвърлят семена, а се засажда директно. Направете дупки и във всяка от тях засадете растение. Можете да отглеждате всякакви зеленчуци, а гурманите ще оценят особено тази техника.

А как се сади? Както бихте го направила на нормална леха.

7 : След засаждането е необходимо да полеете цялото легло. Всяко засадено растение трябва да получава вода, особено през първите три дни. После напояването е нормално. Ще се убедите, че растенията се развиват много по-бързо в лазанята, отколкото в класическата зеленчукова градина.

С течение на времето лазанята ще се смалява постепенно от разлагането на ингредиентите и накрая височината й няма да бъде по-висока от 10 сантиметра. Отдолу тревата и картоните ще се превърнат в хомогенна обогатена и пречистена почва.

8. Зеленчуците са събрани, цветята – откъснати, какво да предприемете? За следващия сезон вие можете или да засадите културите директно върху почвата, ако тя е с добро качество, или да изградите нова лазаня върху старата.

Ето и два допълнителни съвета: Ако сте оградили лехата с дъски, боядисайте стените им в черно. Така слънчевите лъчи ще се поглъщат по-добре и ще затоплят по-бързо вашата плантация. И още: сламата върху повърхността пречи на плевелите и най-вече предпазва от термичните шокове ден-нощ.

Източник: http://fermera.bg/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0/item/14690-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D1%81-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%E2%80%9E%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%8F%E2%80%9D.html


Реклама за партньори
Сайт за училище