Деспред 600х100
credobonum.bg

Как да засадим зеленчуци и цветя с техниката „лазаня”?

Този екологичен метод е създаден от американска пенсионерка, която я лансира по света с рекламното мото: Няма копаене. Няма оране. Няма плевене. Няма майтап!

Мила Иванова

Всеки знае какво представлява лазанята – италианското блюдо от тестени кори, между които сосът болонез се редува с бешамел, без да забравяте кашкавала. Идеята за редуване на различни пластове с растителни и органични отпадъци с цел рециклирането им в почва за отглеждане на зеленчуци и цветя лежи в основата на т.нар. лазаня градинарство (lasagna gardening), както го наричат в САЩ, където то се е появило за първи път. Този метод бързо става популярен, а и модерен от двете страни на Атлантика. От една страна, получавате реколта от изоставени, неплодородни и каменисти почви, като използвате всички зелени остатъци от домакинството и двора. Можете да преобразите терасата си и бетонния градски покрив в цветуща градина, защото „лазанята” не е придирчива и търпи всякаква подложка. От друга страна, спестявате си тежката земеделска работа, направо захвърляте лопатата, достатъчно е да трупате пласт след пласт и да садите…

 

Методът „лазаня” е измислен и създаден от американката Патриша Ланца през 90-те години на миналия век и е въплъщение на прословутата задокеанска предприемчивост и изкуството да правиш от нея пари. Ето накратко успешната история на една обикновена домакиня, майка на 7 деца, която след пенсионирането си се оттеглила в къща в планината Катскил (щата Ню Йорк), като искала да си направи хубава градина. Но почвата, премесена със скали и глина, не се поддавала на обработка и дори счупила малкото й тракторче. „Аз открих как природата и без помощта на трактор може да накара растенията да покълнат, използвайки само пластове листа и други растителни отпадъци, които падат върху почвата и се разлагат…” – разказва за простичкото си откритие пенсионерката.

 

Така предприемчивата дама решила да възпроизведе природата в градината си

Най-напред разхвърляла върху почвата картони и вестници, за да задуши плевелите, след това нахвърляла върху тях пласт трева от окосената ливада, мъртви листа, слама и накрая конски тор. Всичко това тя покрила с торф. Купът се издигнал на близо метър височина! Но в течение на няколко седмици той започнал да сляга и когато стигнал 30 см, Патриша засадила зеленчуци. Голяма била изненадата й, когато видяла как бързо растат културите, без плевели и с малко напояване. Така се ражда градината лазаня, която тя нарича “lasagna bed” (легло лазаня) . След това Патриша Ланца (днес на 81 г.) публикува няколко книги за метода си, продадени в над един милион екземпляри в целия свят… Рекламното лого на метода удря точно в целта: Няма копаене. Няма оране. Няма плевене. Няма майтап!

 

За да обобщим, ще кажем, че съществуват десетки начина за създаване на благоприятна за растенията почва, така както съществуват различни рецепти за лазаня. Но основният принцип е следният: редуване на зелени остатъци (прясно окосена трева, плевели, остатъци от кухнята…) и на кафяви остатъци (начупени клонки, картони, сухи треви, слама, мъртви листа).

Предлагаме ви един изпитан начин за приготвяне на „легло лазаня”:

 

Преди да започнете изграждането, трябва да съберете и да складирате всички ингредиенти.

1. Ако лазанята ще бъде върху тревен терен, окосете плевелите, като се постараете да ги разпръснете по цялата повърхност.

2. Покрийте почвата с картони, без печатни надписи или тиксо. Някои слагат пластове вестници, но картоните са по-подходящи – те възпрепятстват растежа на плевелите и благоприятстват появата на земни червеи, които обичат целулозата.

3. След това започнете да редувате последователно пластове с кафяви отпадъци – сухи и богати на въглерод, със зелени отпадъци – влажни и богати на азот. Принципът е като при компостирането – балансирано смесване на двата типа отпадъци, за да се получи бързо разлагане. Трябва да получите минимална дебелина от 20 сантиметра. Най-грубите отпадъци от типа на начупени клонки се разполагат по-скоро отдолу на лазанята, а по-фините – отгоре. Важно е добре да намокряте леглото по време на монтажа, така че масата да бъде добре навлажнена в началото.„

Примери за отпадъци, богати на въглерод: суха трева, мъртви листа, окастрен плет (без иглолистни), начупени клонки, вестници, слама, дървени стърготини.

Примери за отпадъци, богати на азот: прясно окосена трева, плевели, остатъци от зеленчуци, (без чесън и цитруси) и зрели плодове. Копривата и черният оман са много полезни за целта, защото подобряват новата почна. Дори се препоръчва финалният пласт да бъде от коприва.

Внимание! Леглото трябва да бъде с малко по-дебели краища. При всички случаи да се избягва фигурата готическа катедрала, с повече ингредиенти в центъра. Повърхността трябва да бъде гладка и малко хлътнала в центъра. Така ще улесните напояването.

4. Посипете с пласт от тор или торф с дебелина 10 см, с което ще завършите монтажа. При този последен слой краищата трябва да бъдат малко по-високи от центъра, за да може водата да се стича към центъра, а не навън. Греблото ще улесни тази процедура.

5. Поливайте, поливайте и накрая… пак поливайте! Почвата трябва да бъде напоена. Водата ще ускори развитието на бактериите и оттам – на разлагането.-

6. Ако сте направили всичко дотук, то моментът за засаждането е дошъл. На лазанята не се хвърлят семена, а се засажда директно. Направете дупки и във всяка от тях засадете растение. Можете да отглеждате всякакви зеленчуци, а гурманите ще оценят особено тази техника.

А как се сади? Както бихте го направила на нормална леха.

7 : След засаждането е необходимо да полеете цялото легло. Всяко засадено растение трябва да получава вода, особено през първите три дни. После напояването е нормално. Ще се убедите, че растенията се развиват много по-бързо в лазанята, отколкото в класическата зеленчукова градина.

С течение на времето лазанята ще се смалява постепенно от разлагането на ингредиентите и накрая височината й няма да бъде по-висока от 10 сантиметра. Отдолу тревата и картоните ще се превърнат в хомогенна обогатена и пречистена почва.

8. Зеленчуците са събрани, цветята – откъснати, какво да предприемете? За следващия сезон вие можете или да засадите културите директно върху почвата, ако тя е с добро качество, или да изградите нова лазаня върху старата.

Ето и два допълнителни съвета: Ако сте оградили лехата с дъски, боядисайте стените им в черно. Така слънчевите лъчи ще се поглъщат по-добре и ще затоплят по-бързо вашата плантация. И още: сламата върху повърхността пречи на плевелите и най-вече предпазва от термичните шокове ден-нощ.

Източник: http://fermera.bg/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0/item/14690-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%87%D1%83%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8F-%D1%81-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%E2%80%9E%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%8F%E2%80%9D.html


Сайт за училище
Реклама за партньори