Деспред 600х100
credobonum.bg

Алелопатия. Как съжителстват растенията.

Доказано е, че когато растенията се отглеждат като монокултури, болестите и неприятелите по тях са повече. Опитни градинари са установили, че растенията сами се пазят. Веществата, които съдържат някои от тях, въздействат отблъскващо на насекомите, нападащи други. Освен това, около корените им в почвата се размножават различни микроорганизми, които взаимно си помагат и допълват при усвояването на минералните вещества. Когато планирате вашата градина е добра идея да проучите и засадите общности от растения, които взаимно подпомагат развитието си и се пазят от вредители. Вярно е, че определени растения, отглеждани в близост едни до други, са си полезни взаимно, както е вярно и обратното – има растения, които садени в съседство възпрепятстват растежа и здравето на съседите си, като изсмукват нужните им почвени ресурси. За да процъфтяват, растенията се нуждаят от добри другари и усвояването на тази наука за садене ще донесе мир и просперитет във вашата градина.
Едно добро правило е да се избягва засаждане на растения от един и същи вид в дълги редове или на големи групи, като се включат цветя и билки измежду тях. Проблемните вредители са привличани от големи струпвания на един и същ вид зеленчук. Вярва се, че практиката да се садят омайни билки и цветя измежду зеленчуците помага за редуциране на възможните щети в градината, защото билките и цветята объркват вредителите и ги отблъскват, като привличат освен това и полезни за насажденията насекоми. Добрите съчетания в градината работят за растежа си във взаимност. Списъкът по-долу ще ви улесни във вземането на решение къде какви култури да засадите.
Най-общо казано Невенът, засаден сред растенията в градината ви, помага да стоят настрана редица вредители, включително зелева пеперуда и листни въшки, както и нематоди по ягодите. Засадете тук-там Невен из цялата си градина! Босилек, засаден до Краставица я предпазва от мана, но двете култури не са подходящи за междувидово съжителство. Босилекът се съчетава най-добре с Домата. Съчетанието на Чесън с Домат помага срещу червени акари. А Домат в близост до Зеле го предпазва от зелеви въшки, но и те не са подходящи за междувидово съжителство. Целина, засадена до лехи със Зеле, го пази от гъсениците на бялата пеперуда. Същото се отнася и до съчетанието Целина край Карфиол, или Риган край Броколи. Добър помощник в отпъждането на пеперудата от зелевите е и Мащерката. Пелинът отблъсква редица вредители като молци, бръмбари, бълхи и отново зелевата пеперуда, но е най-добър като гранично растение, тъй като повечето култури не обичат да расте в близост до тях. Бял пелин, засаден между Френско грозде, го предпазва от ръжда. Лайка до Зеле и Лук стимулира тяхното развитие като отблъсква вредителите. От взаимна полза е и засаждане на Краставица в близост до Царевица. Краставицата пази Царевицата от обичайните вредители по нея, а тя ги пази от засушаване и спаружване. Няколко Репички между стръковете Краставица, Тиква или Пъпеш, оставени за целия сезон там, ги пазят от бръмбари. Салата наблизо предпазва Репичката от земни бълхи. Латинка, засадена под Овощни дървета, ги предпазва от листни въшки, а сред Тиква държи буболечките по тиквите настрана. Фасул, засаден сред Картоф или Патладжан, отблъсква колорадския бръмбар. Чубрица, засята между редовете на Фасул, го предпазват от листни въшки. Лук, Чесън и Праз заедно осигуряват защита срещу патогенни гъби. Лук, засаден до леха с Морков, прогонва морковената муха. Магданоз сред морковите има същия ефект. Магданозът си съжителства успешно с почти всичко, но в борбата с охлювите е особено полезен сред стръковете Ягода.
Разбира се, може да се подсигурите и с екологични препарати за подхранване на почвата и борба с вредителите, които съвсем безплатно да си приготвите сами… В градината някои растения са приятели и добри съседи, а други не се „разбират“ много добре. Ако знаем това, ще направим една прекрасна градина със здрави и ароматни зеленчуци. Подправките и билките са добри спътници в биоградината, заради голямото количество летливи вещества, които отделят. Те привличат пчелите или отблъскват неприятели по зеленчуците и плодовете. Някои по-високи растения като царевицата може да засенчат по-ниски растения като домати ако са от север, които обичат пряка слънчева светлина. Други пък като катерливия боб харесват царевицата и ще се изкачат по нея. Босилекът подобрява вкуса на доматите.

Фасулът и грахът пък не понасят лук и чесън. Хрян и чубрица са идеален спътник на картофите.
Такива растения наричаме смесени култури.

В таблицата тук може да намерите кои растения в градината са добри и кои са лоши съседи.


Реклама за партньори
Сайт за училище